Mathieu van der Poel is een Nederlands-Belgische veldrijder en wegwielrenner die bekend staat om zijn spectaculaire prestaties en indrukwekkende palmares. Hij is de zoon van Adrie van der Poel, die zelf een bekende wielrenner was en een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van Mathieu als wielrenner.

Van der Poel begon zijn carrière als veldrijder en was van jongs af aan een getalenteerd renner. Hij won zijn eerste nationale titel in de jeugdcategorieën op elfjarige leeftijd en heeft sindsdien meerdere nationale titels in verschillende categorieën behaald. In 2015 won hij op 20-jarige leeftijd zijn eerste wereldtitel bij de beloften, gevolgd door drie opeenvolgende wereldtitels bij de elite in 2018, 2019 en 2020.

Naast zijn succes in het veldrijden heeft van der Poel ook indrukwekkende prestaties geleverd op de weg. In 2019 won hij de Amstel Gold Race en de Dwars door Vlaanderen, en in 2021 won hij de Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen.

De veldritkalender is een belangrijk onderdeel van het seizoen voor veldrijders zoals van der Poel. De kalender begint meestal in september en eindigt in februari of maart, en omvat een reeks wedstrijden in verschillende landen over de hele wereld. De belangrijkste wedstrijden zijn de wereldbekerwedstrijden en het wereldkampioenschap, maar er zijn ook veel andere wedstrijden die van belang zijn voor renners die strijden om de eindoverwinning in de verschillende klassementen.

Van der Poel heeft een indrukwekkende staat van dienst op de veldritkalender, met overwinningen in veel van de belangrijkste wedstrijden. Hij heeft vier opeenvolgende wereldtitels bij de elite gewonnen, evenals drie opeenvolgende overwinningen in de Wereldbeker, die vaak wordt beschouwd als de belangrijkste klassement in het veldrijden. Daarnaast heeft hij ook tal van andere overwinningen behaald in andere wedstrijden, waaronder de Superprestige en de DVV Trofee.

Naast zijn succes op de veldritkalender heeft van der Poel ook veel indruk gemaakt op de weg, waar hij de afgelopen jaren een aantal belangrijke overwinningen heeft behaald. Dit heeft ertoe geleid dat hij in toenemende mate de focus legt op het wegwielrennen en minder op het veldrijden. Hij heeft echter aangegeven dat hij nog steeds graag deelneemt aan de belangrijkste veldritwedstrijden en zijn wereldtitel wil verdedigen.

In conclusie heeft Mathieu van der Poel een indrukwekkende staat van dienst op de veldritkalender en is hij een van de meest succesvolle veldrijders van zijn generatie. Zijn prestaties op de weg hebben hem echter ook veel succes opgeleverd en hebben ertoe geleid dat hij zijn focus de