Het internet wordt voor veel Russen steeds meer dichtgespijkerd. Sinds het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne wordt de eerstgenoemde op tal van manieren aan banden gelegd door de Westerse overheden. Het gaat niet alleen om sancties van Europa en de Verenigde Staten, maar ook om bedrijven die de situatie niet vertrouwen en wegtrekken of hun werkzaamheden tijdelijk stoppen over de Russische grens. Veel van deze bedrijven opereren op het internet waardoor veel internetdiensten niet meer beschikbaar worden in dat land.

Sociaal media geblokkeerd op internet

Het was al eerder vrij lastig om je op het internet te bewegen op sociaalmediaplatformen in Rusland. Bijvoorbeeld de verbinding met Twitter wordt door de overheid bewust ingeperkt waardoor het langer duurt om informatie op te vragen en berichten te plaatsen. Hierdoor is het erg lastig om van dit platform online gebruik te maken. Hier komt bij dat Russen sinds korte tijd ook niet meer bij Facebook en Instagram kunnen om hun berichten te lezen en plaatsen. De providers van het land reguleren de snelheden en toegang tot dergelijke sites. Gelukkig is dat in het Westen nog niet in zo’n ver stadium gevorderd en kan je nog naar hartenlust providers vergelijken om een passende internetverbinding te vinden.

De reden die hier achter ligt is dat het overkoepelende bedrijf Meta door de Russische overheid is geclassificeerd als extremistisch. Waarschijnlijk is deze conclusie gevolgd uit een actie van Meta die tijdelijk op Facebook en Instagram toeliet om Russische militairen op die platformen aan te vallen. Gewoonlijk zijn dat soort acties niet toegestaan voor gebruikers. Dat dit keer het bedrijf er zelf mee op de proppen kwam en hun gebruikers daartoe stimuleerde is ongehoord.

Als reactie op deze blokkades van het Kremlin kiezen de inwoners voor alternatieven die de veroordelingen en sancties omzeilen. Zo maken veel gebruikers gebruik van zogenaamde VPN. Dit zijn servers die buiten het eigen IP-adres liggen en andere voorwaarden voor toegang hebben waardoor toezichthouders van landelijke servers niet kunnen detecteren op welke website een gebruiker nu precies vertoeft.

Entertainment en appwinkels zijn weggetrokken

Als dit niet genoeg mocht zijn is het internet op het gebied van entertainment ook sterk ingekort. Begin maart van 2022 trok Netflix zich terug uit het land en kunnen inwoners gaan films en series meer streamen. Bovendien zijn alle lopende producties en andere aankopen stopgezet. Voordat Oekraïne werd binnengevallen werkte Netflix aan exclusieve series die in Rusland werden opgenomen.

Naast beeldmateriaal is het muziekplatform Spotify ook bezig met de stekker te trekken uit hun streamingdiensten. Dat is niet om het internetverkeer te beperken naar hun services, maar volgens Spotify is dat om hun Russische medewerkers en luisteraars te beschermen. Het Kremlin heeft namelijk een wet geïntroduceerd die het verspreiden van desinformatie verbiedt. Voor het bedrijf is dit daarom genoeg reden tot voorzichtigheid en staakt de activiteiten.

Apps moeten het ook ontgelden. Veel online Russische appwinkels zijn gesloten of hebben zich teruggetrokken. Zo zijn betalingen in de Google Play Store in de regio van Rusland uitgeschakeld. Nieuwe abonnementen, apps, films en muziek kunnen hierdoor niet meer worden afgenomen of gedownload. Een gevolg hiervan is dat een non-profitorganisatie de bouw is begonnen met een eigen appwinkel. De naam zal NashStore worden en is bedoeld voor Android-gebruikers en ontwikkelaars van apps die geen problemen hebben met geld verdienen op de Russische markt. Ergens begin mei van 2022 zal die appwinkel klaar zijn.