Samsung bracht de Galaxy S22 ongeveer een maand na de release van de Galaxy S21 FE uit. De Galaxy S21 is altijd al een favoriet van fans geweest, maar is hij beter dan de Galaxy S22?

Hoewel beide telefoons in hetzelfde jaar werden uitgebracht, zijn beide zeer verschillende telefoons. Toegegeven, er zijn enkele overeenkomsten, maar er zijn vooral veel verschillen. 

Weergave en ontwerp

Zowel de Galaxy S22 als de S21 FE hebben een AMOLED-paneel, FHD+ resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz. De weergavekwaliteit en kleur zijn dus vrijwel hetzelfde. Maar de Galaxy S21  heeft een groter 6,4-inch scherm, terwijl de Galaxy S22 een kleiner 6,1-inch scherm heeft. Er is dan ook een speciaal Samsung Galaxy S21 hoesje voor onder meer optimale bescherming.

Het design van beide smartphones lijkt erg op elkaar. Beide hebben dezelfde camerabobbel en hetzelfde geperforeerde ontwerp. Deze telefoons hebben ook een IP68-classificatie en dit betekent dat ze zowel water- als stofbestendig zijn.

Wat weergave en ontwerp betreft, bieden beide telefoons dezelfde waarde. Maar je krijgt een iets groter scherm op de Galaxy S21.

Camera

Samsung is erg goed in het maken van telefoons met goede camera’s. Aan de achterzijde heeft de Galaxy S21 driedubbele camera’s: een 12MP hoofdcamera met de OIS, een 8MP telelens met 2x optisch en een 12MP ultragroothoeklens. En aan de voorkant heeft het een 32 MP selfie-camera.

De Galaxy S22 daarentegen heeft drie camera’s aan de achterzijde: een 50 MP hoofdcamera met OIS, een 10 MP telelens met 3x optische zoom en een 12 MP ultragroothoekcamera. En vooraf wordt het geleverd met een 10 MP selfie-camera.

De camera’s van beide telefoons geven je foto’s en video’s van hoge kwaliteit. Maar de Galaxy S22 gebruikt een nieuwere 50 MP hoofdcamera en een telelens met een betere optische zoom. De camerasensoren in de Galaxy S22 zijn ook nieuwer dan die in de Galaxy S21 FE. Om je camera nog beter te beschermen is er een Samsung Galaxy S22 hoes.

Prestaties 

De prestaties van de Galaxy S22 zijn verbeterd en beter dan die van de Galaxy S21. Dit komt doordat de Galaxy S22 is voorzien van de nieuwste Snapdragon 8 Gen 1-chip. Terwijl de Galaxy S21 is uitgerust met de oudere Snapdragon 888 5G-chip.

Uit tests blijkt dat de chipset in de S22 20x beter en 30x efficiënter is dan die chipset in de S21. De chipset in de Galaxy S22 heeft ook nieuwere CPU-kernen, nieuwere GPU, nieuwere NPU en nieuwe ISP.

Deze twee smartphones hebben ondersteuning voor 5G-netwerkconnectiviteit. Het RAM-geheugen in de Galaxy S22 is 8 GB met opslagopties van 128 en 256 GB. De Galaxy S21 FE heeft daarentegen 6 of 8 GB RAM met opslagmogelijkheden variërend van 128 tot 256 GB.

Software

Zowel de Samsung Galaxy S22 als de S21 FE starten Android 12 uit de doos op. Samsung heeft 4 jaar grote software-updates voor zijn toestel beloofd.